Ventilatie

Ventilatie voor een gezond binnenklimaat

Een goed ventilatiesysteem is belangrijk om het binnenklimaat in uw woning gezond te houden. Wanneer uw ventilatiesysteem slecht werkt, of niet goed is onderhouden, dan kunt u er zelfs ziek van worden. Het juiste systeem en goed onderhoud zijn dus essentieel voor een gezond binnenklimaat.

Wanneer u een verouderd ventilatiesysteem heeft, dan is het goed om dit te laten beoordelen door een goede installateur. Mogelijk kunt u geld besparen als de ventilatie-unit wordt vervangen door een moderne die minder stroom gebruikt.

Mechanische ventilatie (CO2 gestuurde ventilatie)

Bij mechanische ventilatie zuigt een centrale ventilatiebox lucht af uit de diverse ruimtes in huis. Door de onderdruk wordt verse lucht aangezogen via de roosters die bij de ramen zijn geplaatst. Een verouderd ventilatiesysteem draait 24 uur per dag. Tegenwoordig zijn er CO2 gestuurde ventilatieboxen die bij een hoge concentratie CO2 in huis de luchtcirculatie op gang brengt. U bespaart energie omdat de unit niet continu draait.

Balansventilatie met WTW-unit (WarmteTerugWinning)

Balansventilatie wordt veel in nieuwbouwwoningen toegepast. Dit type ventilatiesystemen zuigen niet alleen lucht af, maar voert ook verse buitenlucht aan. Bij balansventilatie wordt vaak een WTW-unit geplaatst. De warme uitgaande lucht gaat via een kruiswisselaar langs de koude lucht die van buiten komt. Deze buitenlucht wordt op die manier voorverwarmd, waardoor de warmte gedeeltelijk binnen blijft. Een WTW-unit helpt de energierekening te verlagen.

Voor balansventilatie is periodiek onderhoud essentieel. Door de voorverwarmde buitenlucht kan het binnenklimaat er na verloop van tijd, als er geen onderhoud wordt gepleegd, onder lijden.

Wilt u uw mechanische ventilatie aan laten passen of onderhoud aan uw balansventilatie? Neem dan contact met ons op, of bel: 0544 461 228.